Ga jij voor een aanbouw of voor een serre?

Bij het uitbreiden van je woning heb je de keuze tussen een aanbouw of een serre. Zowel een aanbouw als een serre hebben verschillende voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen die een aanbouw en een serre hebben. Lees dus verder als je nieuwsgierig geworden bent. 

Wat zijn de verschillen? 

Het grootste verschil tussen een aanbouw en een serre is dat een serre veel ramen heeft. Een aanbouw zorgt voor de uitbreiding van de leefruimte terwijl een serre echt een aparte ruimte wordt die aan je woning vast zit. Het is dus maar wat je het liefst wilt. Als je al genoeg ruimte hebt in je huis en je graag een extra plek wilt, is een serre een goede optie en als je graag je huidige leefruimte groter wilt maken, kun je beter kiezen voor een aanbouw. Of je nou kiest voor een serre of een uitbouw van je woning van Aanbouw Expert, beide realiseren een meerwaarde voor je woning. 

Veel of weinig glas? 

Een serre staat echt bekend om het vele glas. Vaak heeft een serre ook nog een dak van glas. De grote aanwezigheid van glas zorgt ervoor dat je binnen en buiten echt met elkaar verbindt. Zo kan je zelfs in de herfst of winter van jouw tuin genieten. Het nadeel is dan wel dat een serre wat sneller kil aanvoelt en dat het gevoel van geborgenheid wat minder aanwezig is bij een serre. 

Een aanbouw bestaat minder uit glas. Vaak bestaat een aanbouw gewoon uit muren met soms nog wat ramen. De grootte van de raampartijen hangt af van het materiaal dat gebruikt wordt voor de rest van de aanbouw. 

Het verschil in de kosten 

Een aanbouw is complexer waardoor de kostprijs per vierkante meter al snel oploopt. Voor een minimale tot comfortabele afwerking moet je uitgaan van een prijs tussen de 1000 en 1800 euro per vierkante meter. Daar tel je nog de kosten van een architect bij op en dan kom je op het totale bedrag. Wanneer je zelf veel wilt doen, kan het dat alles een stuk goedkoper wordt. De kostprijs van een serre begint vanaf 1000 euro per vierkante meter en kan oplopen tot 1500 euro, afhankelijk van de uitvoering en wensen.