Mijn huis verkopen met schulden, hoe werkt dat?

Heb je schulden en verwacht je binnenkort in de schuldsanering te belanden? Dat is natuurlijk enorm vervelend, zeker wanneer je een eigen woning hebt. Veel schuldhulpverleningsinstanties weigeren namelijk schuld eigenaren die nog een woning hebben. Je wilt dan natuurlijk graag je huis snel verkopen, zodat je hulp kunt krijgen. Hieronder leggen we je uit hoe dat werkt.

Het is niet altijd zo dat je woning verkocht moet worden voordat je een verzoek kunt doen voor schuldsanering. Dit verschilt per situatie en hangt af van de waarde van je woning en natuurlijk je vaste lasten. Een woning neemt wel altijd risico’s met zich mee. In sommige gevallen kan het daarom handig zijn om alsnog voor schuldsanering je huis te verkopen aan bagrovastgoed.nl.

Moet ik mijn huis verkopen?

Het is dus niet altijd verplicht om je huis te verkopen voordat je de schuldsanering in gaat. Als je een verzoek tot schuldsanering doet terwijl je nog eigenaar bent van een woning, besluit de bewindvoerder wat de beste keuze is voor je. Als je huis bijvoorbeeld een flinke overwaarde heeft, zal de bewindvoerder ervoor kiezen om je huis te verkopen. Als de hypotheeklasten laag zijn, of de waarde van je huis erg laag is, kan het zijn dat je je huis wel mag houden. 

Snel je huis verkopen

Het kan dus zijn dat je je woning mag houden, maar jij kunt dan niet meer bepalen wat er uiteindelijk mee gaat gebeuren. Je kunt er daarom voor kiezen om je huis te verkopen voordat je de schuldsanering in gaat. Als je huis overwaarde heeft, heb je zelfs de kans om eventueel direct je schulden af te lossen. 

Je kunt ook je huis verkopen, om vervolgens je huis terug te huren. Dit zorgt ervoor dat je wel de volledige waarde van je huis krijgt, maar dat je maandelijks een klein bedrag betaalt om hier te kunnen blijven wonen. De rest van het geld kun je dan gebruiken om je schulden mee af te lossen. Er zijn verschillende vastgoedmakelaars die je huis snel kunnen kopen.