Museumbeleving kun je leren

Heb je zin om naar een museum te gaan? Ben je jong en op zoek naar iets waarbij je niet per sé hoeft mee te lopen met anderen? Een museumbezoek is over het algemeen betaalbaar en soms zelfs gratis voor jongere studenten. Vanzelfsprekend is dat je niet alles plompverloren aanraakt maar kijk eerst of er geen koord of tekst voorhangt. Een voorbeeld hiervan is de Mona Lisa in het Louvre. Deze mag je absoluut niet aanraken en bewakers staan je dit ook onder geen enkele omstandigheid toe. Hier zijn wat tips om je museum ervaring te verrijken in Breda.

Lezen en inleven

Het is erg verleidelijk soms om een museum snel door te lopen. Dat is namelijk de kunst. Om stil te staan bij de feiten. Wanneer je enorm vlug door een ruimte loopt in een museum dan zal je de waarde onderschatten van de werken. Helemaal als het ter nagedachtenis is van mensengroepen. Op een warme zomerse dag is het beste om in een zwembad of bij een meer te zijn. Neem toch je tijd om de bijschriften te lezen en mee te leven met de personen van het verleden. 

Stel vragen en discussieer

In een museum is het vaak stil terwijl het geen kerk is. Dit betekent dat er ruimte is om vragen te stellen over de werken en om met bijstanders te overleggen. Zo kun je de ervaring delen en dusdanig deze vormgeven. Je beleving van een kunstwerk kan namelijk je persoon omschrijven en verdiepen. Dit kan bijvoorbeeld heel goed in een botanische tuin of sculpturen die buiten tentoongesteld staan. Je kan een dag ook combineren met andere activiteiten zodat je niet te veel van het goede tot je neemt.